Minggu , September 23 2018
Home / Tugas Sekolah / Ilmu Pengetahuan Sosial (IPS) / Cerita Sejarah Dalam Bahasa Sunda: “Parjuangan Kamerdekaan Indonesia”
Suasana Masa Perjuangan Kemerdekaan Indonesia
Suasana Masa Perjuangan Kemerdekaan Indonesia

Cerita Sejarah Dalam Bahasa Sunda: “Parjuangan Kamerdekaan Indonesia”

PARJUANGAN KAMERDEKAAN INDONESIA

 

Dina tanggal 6 agustus 1945 hiji bom atum dipuragkeun diluhureun kota Hirosima Jepang ku Amerika Serikat , Numimiti rek nurunkeun moral sumanget tantara jepang sadunia sapoe ti harita Badan Penyelidik Usaha persiapan Kamerdekaan Indonesia BPUPKI atawa Dokuritsu Junbi Cosakai diganti ngaran jadi PPKI (Panitia Persiapan Kemerdekaan Indonesia) atawa disebut oge Dokuritsu Junbi Inkai dina bahasa jepang, kangge leuwih negeskeun kahoyong sareng tujuan laksanana kamerdekaan Indonesia.

Dina tanggal 9 agustus 1945, bom atum kadua dipuragkeun diluhureun kota Nagasaki Jepang, nu ngakibatkeun jepang nyerah ka Amerika Serikat sareng sekutuna. kasempetan ieu oge dimanfaatkeun ku Indonesia kangge ngaproklamasikeun kamerdekaanna. Soekarno, Hatta salaku pamimpin PPKI sareng Radjiman Woedyoningrat salaku mantan ketua BPUPKI dikirimkeun kadalat, 250 km dipalih timur laut Saigon, Vietnam kangge papendak sareng Marsekal Tarauchi.

Aranjeuna dipasihan terang yen pasukan Jepang nuju aya tina kahancuran sareng bade ngajanjikeun kamerdekaan ka indonesia. Samentawis di Indonesia dina tanggal 10 agustus 1945, Sutan Syahril parantos nguping Berita tina radio yen jepang tos nyerah ka sekutuna. Para pejuang bawah tanah siap-siap ngaproklamasikeun kamerdekaan RI, sareng nolak bentuk kamerdekaan nu diasihkeun salaku hadiah ti Jepang.

Dina tanggal 12 agustus 1945 Jepang lewat Marsekal Tarauchi didalat, Vietnam, nyarioskeun ka Soekarno, Hatta sareng radjiman yen pamarentah Jepang bade masihkeun kamerdekaan ka Indonesia saenggalna sareng proklamasi kamerdekaan tiasa dilaksanakeun dina waktos sababaraha dinten tergantung cara kerja PPKI. Sanaos kitu Jepang ngahoyongkeun kamerdekaan Indonesia dina tanggal 24 agustus 1945.

Dua dinten saparantosna, wakto Soekarno, Hatta sareng Radjiman mulang ti Dalat ka Kampung Halaman Sutan Syahrir ngadesek supados Soekarno sacepetna ngaproklamasikeun kamerdekaan sabab musyawarah didalat dianggap panipuan Jepang, sabab Jepang kedah nyerah kasekutu unggal waktos sareng demi ngahindar perpecahan dina pihak nasionalis, antara anu anti Jepang sareng pro Jepang.

Hatta nyarioskeun ka Syahrir tentang hasil musyawaroh di Dalat, Soekarno teu acan yakin yen Jepang parantos nyerah, sareng kamerdekaan RI dina waktos eta tiasa nimbulkeun pertumpahan darah nu seeur, sareng fatal akibatna lamun para pajuan Indonesia teu acan siap. Soekarno ngingeutkeun Hatta yen Syahrir teu gaduh hak kangge ngaproklamasikeun kamerdekaan sabab eta teh hak Panitia Persiapan Kemerdekaan Indonesia (PPKI). Samentara eta Syahrir nganggap PPKI nyaeta badan organisasi nu di damel ku Jepang sareng proklamasi kemerdekaan ku PPKI mung hadiah ti Jepang.

Dina tanggal 14 Agustus 1945, Jepang nyerah ka Sekutu. Tantara sareng angkatan laut Jepang masih nyekel kuasa di Indonesia sabab Jepang parantos ngajanjikeun bade nyerahkeun deui kakuasaan di Indonesia ka tangan sekutu. Sutan Syahrir, Wikana, Darwis, sareng Chaerul Saleh ngadangu kabar ieu tina radio BBC.

Saparantos ngadangu desas-desus Jepang bakal bertekuk lutut, golongan muda ngadesek golongan tua supados enggal ngaproklamasikeun kemerdekaan Indonesia. Tapi golongan tua teu hoyong buru-buru. Golongan tua teu hoyong aya pertumpahan darah dina waktos proklamasi. Musyawarah pun dilaksanakeun dina bentuk rapat PPKI.golongan muda teu satuju kana rapat eta. Mengingat PPKI nyaeta hiji organisasi nu dibentuk ku Jepang. Golongan muda ngahoyongkeun kamerdekaan tina hasil usaha bangsa Indonesia, sanes hadiah ti Jepang.

Soekarno sareng Hatta Tandatangan dina penguasa militer jepang (Gunsei) kangge ngamenangkeun konfirmasi di kantorna dina koningsplain (medan merdeka). Tapi kantor eta kosong.

Saparantosna Soekarno, Hatta sareng Soebardjo angkat ka kantor Bukanfu, Laksamana muda Maeda, di jalan Medan merdeka utara (bumi Maeda di Jl. Imam Bonjol). Maeda nyambut kadatanganna ku ucapan salamet atas kaberhasilan di Dalat. Sawangsulna ti bumi Maeda Soekarno sareng Hatta langsung nyiapkeun musyawaroh PPKI dina tabuh 10 enjing 16 agustus 1945, Enjingna di kantor Jl. Pejambon No.2 nyarioskeun sagala nu berhubungan sareng parsiapan proklamasi kamerdekaan.

Sadinten saparantosna, gejolak tekanan kemerdekaan Indonesia nepi kapuncakna dijalankeun ku para pamuda ti berbagai golongan. Rapat PPKI dina 16 agustus tabuh 10 enjing teu dilaksanakeun sabab Soekarno sareng Hatta teu hadir. Peserta rapat tau apaleun parantos terjadi paristiwa Rengasdengklo..

Nama                 : Aditya Nurfadlan Jaelani
Kelas                  : VII-B
Mata Pelajaran : Bahasa Sunda

About RAYANET

Follow me, Like, Subscribe and Share.

Check Also

Senjata Tradisional Indonesia bertuliskan kalimat Tauhid

Nama dan Gambar Senjata Tradisional dari 33 Provinsi di Indonesia, Lengkap!

Indonesia terdiri dari beragam suku bangsa, bermacam adat dan kebudayaan. Sebagai generasi penerus bangsa, kita …

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.